Geschiedenis

In 2008 vierde het Raboes haar 80ste verjaardag! Vandaag de dag telt het Raboes over de 100 leden, zowel jongens als meisjes. Maar dit was lang niet altijd het geval. Er ging een hele geschiedenis aan vooraf voordat het Raboes de groep werd die het vandaag de dag is… Een geschiedenis waar we trots op zijn!

Baden Powell

Karel de Grote en Boesknoerten
Onder onze Scouts, Welpen en Kabouters doen vele verhalen en legenden de ronde betreffende het Raboesterrein Het bos zou bezocht zijn door Karel de Grote en oorspronkelijk bewoond zijn door zogenaamde boesknoerten. Deze hele geschiedenis is uitgebreid uit de doeken gedaan rond het kampvuur tijdens het groepsweekend ter ere van het 80 jarig bestaan.

Honderd jaar Scouting wereldwijd
In 2009 bestaat Scouting wereldwijd 100 jaar. Al snel na de oprichting van Scouting ontstonden er Scoutingorganisaties in Nederland. Zo ook in Laren. Een zekere Mejuffrouw Blijdenstein stelde haar privé terrein beschikbaar, wat liep vanaf de huidige Tafelbergweg tot aan de Leemzeulder . In 1928 werd hier een scoutinggroep voor alleen meisjes opgericht onder leiding van Captain Knappert. Voordat er op het Raboes clubhuizen stonden had Mejuffrouw Blijdenstein oude barakken van het kamp Crailo – die voorheen van Belgische vluchtelingen uit de 1e Wereldoorlog waren geweest – neer laten zetten op het achterste gedeelte van het terrein.

jongensgroep Raboes in de veertiger jarenStart van de Raboesgroep in de dertiger jaren
De toen nog jonge Jan Versteeg, die goede maatjes was met Mej. Blijdenstein en leiding was van een Amsterdamse groep, werd samen met zijn groep benaderd om een groepshuis te bouwen op het landgoed in Laren.

De jongensgroep starten 5 jaar later in 1933, in een blokhut op de rand van de hei aan de Postiljon te Laren geopend. Tijdens de oorlog was padvinderij verboden en is de blokhut door brand verwoest. Raboes 18 was van mejuffrouw Blijdenstein en is in voornoemde periode als woonhuis gebruikt.

Een nieuwe start in 1945
In september 1945 konden alle verenigingen weer opbloeien. Zo ook de Raboesgroepen. De meisjesgroep vestigde zich weer in het groepshuis aan het Raboes. De jongensgroep werd ondergebracht in een schuur in de buurt van het Hoefloo.

Tramwagon als groepsverblijf
De meisjesgroep groeide zo hard dat na enkele jaren werd uitgeweken naar een grotere lokatie in de vorm van een tramwagon in Huizen. Deze wagon bleek uiteindelijk ook te klein en een gedeelte van de meisjesgroep kwam als Willikunagroep (later omgedoopt tot Raboes Willikunagroep) weer terug naar het groepshuis in Laren. Later is een gedeelte van de meisjesgroep teruggegaan naar Huizen (de voorlopers van de huidige gidsen van de Vasantagroep).

Koekjes bakken met de kabouters voor valentijnsdag 💕💞💘💖💗💓💝 ... Bekijk meerBekijk minder

Op zaterdag 3 maart 2018 houdt Scouting Raboes een open dag, speciaal voor geïnteresseerden boven de 18 jaar. Het Raboes is een hele gezellige, actieve en uitdagende vereniging, geleid door een hele hoop vrijwilligers. Onze speltakken (verschillende leeftijdsgroepen tussen de 5 en 18 jaar) draaien op de zaterdag tussen 13.30 en 16.30 uur. En wij zoeken mensen die het leuk zouden vinden om ons daarbij te komen helpen!

De open dag voor vrijwilligers begint om 12.00 uur met een brunch en rondleiding over het Raboes. Daarna zullen de opkomsten met de kinderen tussen 13.30 en 16.30 uur worden gehouden. De dag wordt vervolgd met een borrel, avondeten en een avondprogramma. Mocht je niet bij het avondprogramma kunnen zijn is dat uiteraard geen probleem, maar laat dat dan even weten.

Houd jij van buiten zijn, omgaan met kinderen, actief bezig zijn, jezelf uitdagen en eigenlijk ook een heleboel gezelligheid? Kom dan eens een kijkje bij ons nemen.

Wanneer: 3 maart 2018
Hoelaat: 12.00 uur brunch
Waar: Raboes 18, Laren

Voor wie: Iedereen die boven de 18 is!
Als vrijwilliger bij onze vereniging vragen wij een VOG (verklaring omtrent gedrag) voor je aan. Dat is voor deze dag niet nodig. Er moeten geen redenen zijn waarvoor je hiervoor niet in aanmerking zou komen. Zolang je in het verleden geen strafbare feiten hebt gepleegd of om geldige redenen bent geweigerd bij een andere vereniging, dan zou dit geen probleem moeten zijn. Heb je hier vragen over, dan mag je ons altijd mailen.

Hoe meld ik mij aan: zet jezelf op aanwezig op dit evenement of stuur een e-mail naar bestuur@scoutingraboes.nl

Wil je meer informatie? Stuur ons een bericht op FB of via bestuur@scoutingraboes.nl

Wij hopen je zaterdag 3 maart op het Raboes te zien!

Open Dag voor Vrijwilligers!

maart 3, 2018, 12:00pm - maart 3, 2018, 9:00pm

Wie had dat gedacht!! Onze welpen zijn natuurtalenten als het gaat om slagbal. ... Bekijk meerBekijk minder

Breng je statiegeldflessen naar het Raboes, gooi ze in onze supercoole statiegeldvanger (klussenclub bedankt! :)) en win een leuke prijs? Dan leveren wij ze voor je in bij de Coop in Eemnes! Daarmee help je ons aan een nieuw dak voor ons clubhuis! ... Bekijk meerBekijk minder

Veel schapenvriendjes en mooie nagels verder na een spannende speurtocht op de hei met de kabouters 🌾🐑💅🏼 ... Bekijk meerBekijk minder