Geschiedenis

In 2008 vierde het Raboes haar 80ste verjaardag! Vandaag de dag telt het Raboes over de 100 leden, zowel jongens als meisjes. Maar dit was lang niet altijd het geval. Er ging een hele geschiedenis aan vooraf voordat het Raboes de groep werd die het vandaag de dag is… Een geschiedenis waar we trots op zijn!

Baden Powell

Karel de Grote en Boesknoerten
Onder onze Scouts, Welpen en Kabouters doen vele verhalen en legenden de ronde betreffende het Raboesterrein Het bos zou bezocht zijn door Karel de Grote en oorspronkelijk bewoond zijn door zogenaamde boesknoerten. Deze hele geschiedenis is uitgebreid uit de doeken gedaan rond het kampvuur tijdens het groepsweekend ter ere van het 80 jarig bestaan.

Honderd jaar Scouting wereldwijd
In 2009 bestaat Scouting wereldwijd 100 jaar. Al snel na de oprichting van Scouting ontstonden er Scoutingorganisaties in Nederland. Zo ook in Laren. Een zekere Mejuffrouw Blijdenstein stelde haar privé terrein beschikbaar, wat liep vanaf de huidige Tafelbergweg tot aan de Leemzeulder . In 1928 werd hier een scoutinggroep voor alleen meisjes opgericht onder leiding van Captain Knappert. Voordat er op het Raboes clubhuizen stonden had Mejuffrouw Blijdenstein oude barakken van het kamp Crailo – die voorheen van Belgische vluchtelingen uit de 1e Wereldoorlog waren geweest – neer laten zetten op het achterste gedeelte van het terrein.

jongensgroep Raboes in de veertiger jarenStart van de Raboesgroep in de dertiger jaren
De toen nog jonge Jan Versteeg, die goede maatjes was met Mej. Blijdenstein en leiding was van een Amsterdamse groep, werd samen met zijn groep benaderd om een groepshuis te bouwen op het landgoed in Laren.

De jongensgroep starten 5 jaar later in 1933, in een blokhut op de rand van de hei aan de Postiljon te Laren geopend. Tijdens de oorlog was padvinderij verboden en is de blokhut door brand verwoest. Raboes 18 was van mejuffrouw Blijdenstein en is in voornoemde periode als woonhuis gebruikt.

Een nieuwe start in 1945
In september 1945 konden alle verenigingen weer opbloeien. Zo ook de Raboesgroepen. De meisjesgroep vestigde zich weer in het groepshuis aan het Raboes. De jongensgroep werd ondergebracht in een schuur in de buurt van het Hoefloo.

Tramwagon als groepsverblijf
De meisjesgroep groeide zo hard dat na enkele jaren werd uitgeweken naar een grotere lokatie in de vorm van een tramwagon in Huizen. Deze wagon bleek uiteindelijk ook te klein en een gedeelte van de meisjesgroep kwam als Willikunagroep (later omgedoopt tot Raboes Willikunagroep) weer terug naar het groepshuis in Laren. Later is een gedeelte van de meisjesgroep teruggegaan naar Huizen (de voorlopers van de huidige gidsen van de Vasantagroep).

3 dagen geleden

Scouting Raboes

De Explorers hebben dit weekend reunieweekend gehad! Naast een gezellige barbecue, lekker kletsen bij het kampvuur en genieten van het zonnetje hebben ze ook een escaperoom gedaan in Amsterdam! Gelukkig zijn ze allemaal binnen de tijd ontsnapt, toppers! ... Bekijk meerBekijk minder

6 dagen geleden

Scouting Raboes

Bedankt aan iedereen die op ons gestemd heeft met de Rabobank Clubkascampagne!! Met 138 stemmen hebben we een bedrag ontvangen van 1312 euro! Dit bedrag komt ten goede aan de aanschaf van nieuwe gasbranders voor op de kampen. Dank jullie wel & bedankt Rabobank!! #RaboGVS ... Bekijk meerBekijk minder

6 dagen geleden

Scouting Raboes

Reminder: Morgen is de Grote Schoonmaak! We nodigen alle ouders uit om tijdens de opkomsten even mee te poetsen terwijl de kids lekker met hun opkomst bezig zijn.

Het is er fenomenaal weer voor. Kom jij ons helpen in ons prachtige bos? Stroop die mouwen op, zonnetje, muziekje en we gaan lekker poetsen!

Laat even weten of je komt!

1 week geleden

Scouting Raboes

Jongens tegen de meisjes afgelopen zaterdag bij de scouts! Een bloedstollende strijd waar uiteindelijk de scouts jongens met de winst er vandoor zijn gegaan ... Bekijk meerBekijk minder

2 weken geleden

Scouting Raboes

De SRW zit erop! Een weekend vol gezelligheid, zon, kamperen, toneelstukjes en nog veel meer! En er werden natuurlijk ook punten binnen gehaald.
De hikeprijs ging naar het leidingteam, de themaprijs naar de scouts meisjes, de kookprijs naar de scouts jongens, en de 1e plek is mooi veroverd door de scouts meisjes!
Dank aan de Explorers voor het organiseren!